Lluís-Anton Baulenas enlluerna amb una nova novel·la aquest Sant Jordi

21-2-2017

tl_files/pdfs/Altres/noticies/Roda de premsa Sant Jordi 2017.jpg

Jaume Subirana, Maria Carme Roca, Lluís-Anton Baulenas i Marta Buchaca

 

Edicions Bromera ha presentat aquest dimarts les principals apostes per a Sant Jordi en un esmorzar de premsa que ha tingut lloc a la llibreria La Central de Barcelona. El director literari de Bromera, Gonçal López-Pampló, ha fet la presentació juntament amb bona part dels autors amb novetats importants per a la primavera del 2017: Lluís-Anton Baulenas, Maria Carme Roca, Jaume Subirana i Marta Buchaca.
López-Pampló s’ha mostrat molt satisfet «perquè els llibres presentats per al Sant Jordi 2017 representen una aposta per l’obra original en tots els gèneres literaris, com també la consolidació de Bromera com una editorial de referència en la traducció d’obres estrangeres».
En aquest sentit, el director literari ha destacat dues de les novetats més potents d’aquesta primavera literària a escala internacional: Recursos inhumans, de Pierre Lemaitre, Premi de Novel·la Negra Europea, i Una dolça cançó, de Leïla Slimani, guardonada amb el Premi Goncourt, el més prestigiós de les lletres franceses, que també va distingir Pierre Lemaitre per la novel·la Ens veurem allà dalt. Els dos autors parteixen d’una trama incisiva, contundent, per plantejar diferents reflexions al voltant de la nostra societat: d’una banda, Lemaitre explora el costat més immoral del món empresarial i els efectes perversos que l’atur pot arribar a tenir, mentre que Slimani es capbussa en el món de la maternitat per abordar temes com l’educació, els prejudicis de classe o les relacions de dominació.
D’altra banda, Lluís-Anton Baulenas ha presentat Amics per sempre, obra guanyadora del Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira. L’obra contraposa l’eufòria que es va viure a la Barcelona olímpica –que tot just ara commemora el seu 25è aniversari– amb el drama de la guerra dels Balcans per reflexionar sobre una de les contradiccions més punyents de la nostra societat: l’experiència vicària a la qual vivim sotmesos que ens paralitza davant dels drames que ens envolten. Amb un plantejament original i un personatge enigmàtic però captivador, l’obra deixa una espurna d’esperança cap al futur.
L’escriptor ha explicat que Amics per sempre aporta un punt de vista crític al cofoisme que es va viure a Barcelona el 1992: «En aquell moment, el món de la cultura no reaccionava davant del fet que als Balcans feia un any que es mataven. Estàvem com anestesiats i amb el somriure enganxat a la cara. A més, em sorprèn que, vint-i-cinc anys després, continuïn sense aparèixer punts de vista crítics. Des de l’amor immens a Barcelona, la meva novel·la reflexiona sobre les contradiccions que vam viure en aquell moment. No és una novel·la trista, però potser sí que és dura».
Maria Carme Roca, autora de La noia del club, publicada en la col·lecció «Trànsit», ha volgut destacar que l’obra li ha permès «parlar de personatges femenins espectaculars com Anna Murià, Rosa Maria Arquimbau o Irene Polo». A més, ha explicat que la novel·la té implícit un homenatge al periodisme d’investigació amb fragments periodístics reals de l’època.
A través de la jove protagonista, la novel·la permet endinsar-se en la Segona República i viure les tensions d’una societat convulsa alhora que reflecteix de manera molt eficaç l’ambient del feminisme incipient de l’època, que va obrir el camí a les generacions futures.


Una aposta decidida per tots els gèneres
A més d’aquestes novetats dins de la narrativa, Bromera ha presentat per a Sant Jordi diferents obres que abracen gèneres diversos, totes guardonades en els Premis Literaris Ciutat d’Alzira.
Així, Jaume Subirana ha presentat també Cafarnaüm, un dietari de temàtica lliure amb reflexions sobre el món actual amb una sensibilitat i un gust especial per les diferents manifestacions de la cultura i també per la política. Subirana ha afirmat que aquesta obra, guardonada amb el Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, pertany a un tipus de literatura fragmentada amb la qual s’hi sent còmode: «Em sento molt honorat de formar part de la tradició de prosa de no ficció catalana, de jugar en l’equip de Pla, Sòria, Mesquida o Gimferrer». Sobre Cafarnaüm, apuntava que «és un llibre per a entrar i sortir i no llegir linealment, és fet de fragments tot i que units amb un fil».
També hi ha hagut un espai destacat per al teatre i la poesia de la mà de Marta Buchaca i Eva Baltasar, autores d’Una família normal, Premi de Teatre Palanca i Roca, i Neutre, distingida amb el Premi de Poesia Ibn Jafadja, respectivament. Quant a Una família normal, Marta Buchaca ha explicat que ha aprofundit «en el tema de la família i la mort, uns temes que m’obsessionen», i que està treballant ja per poder portar-la molt prompte a escena.

Tornar